Mäklare spår fortsatt uppgång i Spanien trots försvagad krona under 2019

Mäklare spår fortsatt uppgång i Spanien trots försvagad krona under 2019
Under årets första kvartal såg vi en stark uppgång av bostadsmarknaden i Spanien och regioner som Costa Blanca, Costa del Sol och Mallorca fortsatte vara de mest attraktiva för de internationella köparna och framförallt nordeuropéer. Marknaden steg med motsvarande 4,9% enligt Tinsa.

En undersökning gjord under juni visar att mäklarna tror på en fortsatt uppgång under andra halvåret på ca 2,5% vilket gör att man landar på en prisuppgång på ca 7,5% för helåret 2019.

Mäklarna har under året sett hur framförallt den svenska köpgruppen har reagerat på en försvagad krona där kunderna uppenbarligen tror på en starkare krona under året medan mäklarna tror på en fortsatt försvagad krona under andra halvåret som kommer att passera 11 SEK/€.

Det har i sin tur lett till att kunder från länder som inte påverkas av valutakursen växer sig till allt starkare köpgrupper i Spanien och idag är det kunder från Belgien, Frankrike, Holland, Finland och Tyskland som driver på marknaden.

Brexit
De senaste åren har det varit en följetång i de internationella och inhemska medierna hur britternas Brexit kommer att påverka marknaden i Spanien när den väl går igenom. Mäklarna vittnar om avvaktande beslutsprocesser men trots detta är britterna fortfarande en maktfaktor på marknaden med överlägset flest köp av de internationella köparna i Spanien.

Mäklarna tror att Brexit kommer att förverkligas under hösten 2019 och att det kommer att påverka marknaden positivt då det är osäkerheten kring själva utträdet som håller britterna tillbaka från att ta nya investeringar.
”Allt talar för att vi kommer att se en ökad närvaro från britterna under senhösten och att det kommer att påverka efterfrågan positivt och således prisutvecklingen på den spanska bostadsmarknaden” säger Fredrik Serneholt, VD på Serneholt Estate.

Bakgrund
Mäklarfirman Serneholt Estate som under juni månad öppnade sitt 6:e kontor i Spanien samlade alla sina medarbetare för en konferens i början av juni och i samband med det tog man tempen på den spanska marknaden genom att ställa följande frågor till samtliga medarbetare vars svar här ovan presenteras.

Hur tror du att priserna procentuellt kommer att röra sig i respektive region under 2019?

Vilka länder är mest representerade på köpsidan under 2019?

Euron ligger på nästan 11 kr nu, hur kommer utvecklingen se ut under resten av 2019?

Hur tror du att den spanska marknaden kommer att påverkas av Brexit?

För mer information kontakta Fredrik Serneholt, VD På Serneholt Estate på telefon +34 661 068 220 eller via mail fredrik@serneholtestate.com

Serneholt Estate etablerades 2016 på den spanska solkusten av ägarna Linda och Fredrik Serneholt som med sammanlagt 30 års erfarenhet av den svenska fastighetsmarknaden valde att sjösätta sin dröm om ett eget varumärke och sin egna mäklarverksamhet i Spanien. Idag är man en framgångsrik mäklarkedja i Spanien med över 30 medarbetare fördelade på 6 kontor. Läs mer på bolagets hemsida www.serneholtestate.com

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print

Related Posts